Prin pădurile din județul nostru au început, de o vreme, să apară urșii. Fenomen extrem de rar, deoarece în zona noastră nu este habitat pentru urs. Într-o lună, nici mai mult nici mai puțin de patru urși maturi și doi pui au fost observați prin diferite păduri din zona noastră. Reamintim că urme de urs și chiar urși au fost zăriți la Moneasa, alte urme la Tauț-Târnova, un urs a fost prins în laț în pădure la Milova, iar cea mai recentă apariție a fost la Buteni, unde primarul comunei a semnalat prezența unei ursoaice cu doi pui, atrăgând  totodată atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste animale în zonă, atât pentru turiști cât și pentru sătenii aflați la cules de ciuperci prin pădure.

Aceste apariții pun multe semne de întrebare. Cum vin aceste animale în zona noastră, unde altitudinile sunt mici și dacă nu cumva sunt aduși din alte zone ale țării și relocați ”pe tăcute”, cum se vorbește pe la ”colțuri”.

Am luat legătura cu Mircea Pășcălău,  de la  Direcția  Silvică Arad, pentru a afla care este adevărul.

”În județul Arad există 74 fonduri de vânătoare, noi avem 11, restul sunt private și nu avem de unde să știm ce se petrece acolo. La noi în zonă nu a fost habitat pentru urs, dar din păcate de prin  2006 aceste animale s-au înmulțit foarte mult. Din câte știu eu, numărul optim ar fi undeva la  3-4 mii de exemplare, dar se pare că la această oră sunt undeva la 15 mii. Mulți spun că s-au tăiat pădurile și din acest motiv urșii își părăsesc habitatul. Dar nu este chiar așa. În fiecare grup de urși, există un mascul dominat iar ceilalți masculi trebuie să părăsească grupul respectiv și din acest motiv pleacă în alte zone. Un urs parcurge, în două zile, și 30-40 de kilometri. În ceea ce privește relocarea unor exemplare din zonele Covasna, Harghita, Brașov nu pot să-mi spun un punct de vedere, deoarece nu am dovezi, am auzit și noi, dar dovezi nu avem”, spune Mircea Pășcălău.

Am întrebat, de asemenea,  dacă avem motive de îngrijorare din cauza acestor apariții de urși de prin pădurile județului nostru. ”Nu există nici un motiv să ne temem, sunt apariții rare, urșii parcurg distanțe mari. Exemplu este și ursul care a fost filmat din tren, acum câțiva ani,  în zona noastră și despre care nu s-a mai auzit nimic”, mai spune Mircea Pășcălău de la Direcția Silvică Arad.

Directorul Direcției Silvice Arad ne mai spune că  problema este că nimeni, dintre țările vecine  nu dorește exemplare de urși de la noi. Sanctuarul de la Zărnești este plin și el iar în cazul în care o primărie din județ dorește să relocheze un urs capturat nu are unde. Așa s-a întâmplat și în  cazul primăriei din Conop, când primarul Petrică Moldovan a fost nevoit să elibereze ursul prins în pădure la Milova deoarece nici un fond de vânătoare nu l-a dorit.   ” Ursul prins la Milova era într-o stare bună de sănătate. Am încercat să-l oferim unor fonduri de vânătoare, însă nimeni nu l-a vrut. În consecință legea m-a obligat să eliberez ursul în zona în care l-am găsit, foarte aproape de sat. Deși am încercat să explic pericolul la care ne supunem, mi s-au dat asigurări că în urma experienței trăite animalul nu va mai veni în zonă”,  ne-a declarat la momentul respectiv primarul Petrică Modovan.

Cum procedăm totuși dacă ne întâlnim cu ursul?

 

Pentru că urșii au început să coboare tot mai des din zonele înalte și au ajuns și prin județul nostru, drumeții sunt nevoiți să găsească tot felul de mijloace care să țină animalele sălbatice la distanță.

Cei de la Salvamont ne sfătuiesc ce să facem în cazul în care am dat nas în nas cu ursul.

”Să nu se panicheze, să încerce să trateze situația cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte ușor, dar cu fața spre urs, să nu se uite în ochii lui. Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz. Turiștii care campează trebuie să fie atenți și să nu țină mâncarea în cort. Este recomandat ca mâncarea să fie pusă în copac, la o distanță de aproximativ 100 m de cort. Eu mă fac cât mai mare posibil și încep să țip, să urlu. Dacă văd că e ursoaică cu pui, atunci pun rucsacul jos eventual și merg ușor cu spatele”, spune coordonatorul Salvamont Bușteni.

Din păcate au fost  și persoane care nu au știut sau nu au mai avut cum să scape din ghearele animalelor sălbatice. În 2019, 76 de persoane au rămas mutilate.

”Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, urșii mai slabi au fost împinși în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute”, declara la digi 24, Ovidiu Ionescu – profesor Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere.

Din păcate în România, numărul oamenilor uciși de urși crește de la an la an.

În 2019 au fost 8 victime, în 2020 – 12 iar în 2021- 5 persoane și-au pierdut viața în urma întâlnirilor cu ursul.

 

 

 

  • Simona spune:

    De ce le luați hrana?
    Ciuperci, mure, zmeură, afine, miere de copac.
    De ce? Ei ce să mănânce?

  • Simona spune:

    De ce le luați hrana?
    Ciuperci, mure, zmeură, afine, miere de copac.
    De ce? Ei ce să mănânce?

  • Valentin spune:

    Fara doar si poate, dar asemenea exemplare cand sunt intalnite de vanatori, ar trbuii impuscate si chiar ar trebuii organizate campanii de vanatoare atat pt ursii aparuti, cat si pentru sacalii din zona noastra. Nu sa stam sa ne facem idoli din niste animale, nu, ci noi specia umana trebuie sa le dominam si nu invers asa cum prost inteleg unii!

  • Andrei Dutulescu spune:

    În comuna Babana din județul Argeș au apărut din neant o ursoaica și doi pui. Or fi coborât singuri din munți precum haiducii?

  • Ionel popovici spune:

    Inconstienta, PROSTIE, incompetenta si sfidare, iata tabloul complet a acestor nemernici !!!

  • Marcel Condrea spune:

    Popor de rahat popor bolnav…împușcați va nu meritați țara asta pe care ați vândut o ați distrus tot ați tăiat furat excrocat … analfabeți lăcomi apucători…nu urșii voi sunteți cei sălbatici…ce căutați în teritoriul lor!!!??? mi-e sila de voi ăștia care nu mai încăpeți și vreți să ucideți simbolul Carpaților

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției