MeheleanUn raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ajuns pe masa autorităţilor locale din Ineu scoate la iveală faptul că fosta administra­ţie a cheltuit în mod ilegal suma de 509.777,5 lei, adică peste cinci mili­arde de lei vechi. Suma a fost cheltuită între 26 aprilie şi 8 mai 2012. „În ve­derea soluţionării dosarului de urmărire penală cu numărul […] aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu în care se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deturnare de fonduri […] vă solicităm să ne comunicaţi dacă în numele oraşului Ineu vă constituiţi parte civilă în cauză cu suma de 185.429,48 lei. Menţionăm faptul că suma menţionată constituie pre­judiciu suferit de oraşul Ineu ca urmare a utilizării fără respectarea destinaţiei legale prevăzută de HG 255/2012 a sumei de 605.000 lei alocată prin acest act normativ unităţii dumneavoatră. Din nota de constatare […] întocmită de organele Curţii de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Arad rezultă că din suma alocată de 605.000 lei s-a utilizat în perioada 26.04 – 8.05.2012 suma de 509.777,5 lei, fără respectarea destinaţiei legale şi suma de 95.222,5 lei, cu respec­tarea destinaţiei legale”, se arată în raportul Poliţiei.
Arierate neplătite…
Oamenii legii au mai descoperit că pe 6 aprilie 2012, când a intrat în vigoare HG 255/2012, Primăria Ineu avea arierate de 280.651,98 lei, care ar fi trebuit plătite din suma alocată. S-au plătit doar 95.222,5 lei, diferenţa de 185.429,48 lei constituind prejudiciul adus. „Prin nota de constare, dar şi prin mai multe adrese ulterioare notei ale DGFP Arad se solicită oraşului Ineu restituirea la buget a sumei de 509.777,5 lei utilizată fără respectarea destinaţiei legale, sumă care include şi prejudiciul realizat în dauna dumneavoastră”, se mai arată în documentul semnat de comisarul şef Romulus Opriţa, şeful IPJ Arad. De asemenea, oamenii legii verifică şi modul în care s-au desfăşurat lucrările la baza sportivă din Mocrea.
De menţionat că neregulile descoperite de poliţişti au fost evidenţiate şi de un audit comandat de actualul primar, Călin Abrudan. „Constatările organelor de control nu fac altceva decât să confirme modul în care administraţia PD-L a oraşului Ineu a cheltuit banii publici, în total dispreţ faţă de lege”, susţine Abrudan.
Mehelean se apără
Contactat telefonic, fostul primar Nicolae Mehelean susţine că nu ştie de existenţa dosarului penal şi nici despre conţinutul raportului întocmit de poliţişti. „Eu ştiu doar că am primit bani pe care i-am folosit pentru cheltuielile curente şi de capital. Cât timp am fost în funcţie nu am avut niciun control pe tema aceasta. Am auzit că o anumită sumă trebuia returnată, în baza unei adrese de la Ministerul de Finanţe, dar eu, nemaifiind primar, nu mai eram nici ordonator de credit, astfel încât banii trebuiau daţi înapoi de actualul primar”, ne-a declarat Mehelean.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției