scandal ocolMai mulţi silvicultori de la Ocolul Silvic Codrii Iancului ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de modul în care şeful de ocol, Cosmin Groza, gestionează fondurile asociaţiei. Oamenii susţin că la doar câteva luni de la preluarea funcţiei, Groza a înlăturat cenzorul asociaţiei, astfel încât, de atunci, aceasta funcţionează ilegal. „Se pot vedea procesele verbale ale Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), unde începând cu anul 2010 nu mai există rapoarte ale cenzorului. Aceasta demonstrează faptul că şeful de control nu şi-a dorit o informare corectă şi un control fiscal cu privire la modul în care este gestionat patrimoniul asociaţiei”, susţin silvicultorii. Aceştia mai spun că cenzorul a fost dat la o parte în mod premeditat, pentru ca şeful de ocol să poată gestiona fondurile după bunul plac. „A fost atenţionat în repetate rânduri de către Consiliul Director că asociaţia funcţionează în mod ilegal, dar nu a luat în seamă aceste avertismente, deşi este subordonat consiliului director. Mai mult, prin diverse măsuri pe care le-a luat a provocat pagube mari”, mai susţin oamenii.
Datorii la stat şi la angajaţi
Conform site-ului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, Ocolul Silvic Codrii Iancului înregistra la 31 decembrie 2012, datorii de 162.972 lei la bugetul general consolidat al statului. Ocolul are, conform silvicultorilor, datorii de aproximativ 1,5 mi­liarde de lei vechi şi la unii salariaţi, o parte dintre aceştia având de încasat bani pe octombrie. „În acest timp şe­ful de ocol cheltuie banii asociaţiei fără a ţine cont de prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA şi fără a avea aprobare din partea Consiliului Di­rector cu privire la cheltuielile suplimentare. Dacă veţi studia bugetul de venituri şi cheltuieli veţi constata depăşiri ale costurilor la capitolul cheltuieli de logistică, cât şi justificarea aceastora cu diverse facturi dubioase”, mai susţin localnicii.
În continuare, aceştia susţin că Groza şi-ar fi cumpărat o maşină de teren care a costat aproximativ 36.000 de euro, pe care o foloseşte în scopuri personale. Şeful de ocol mai este acuzat că a mers la mare cu maşina asociaţiei timp de doi ani la rând. De asemenea, silvicultorii mai spun că şeful de ocol vinde lemne prin intermediul SC Codrii Iancului, fără lici­taţie, el fiind cel care stabileşte preţurile cu toate că societatea are ca asociat unic asociaţia, astfel încât Groza nu ar avea dreptul să ia nicio decizie fără acordul Consiliului Director. Oamenii mai sunt nemulţumiţi că şeful de ocol nu organizează licitaţii pentru realizarea lucrărilor de inves­tiţii, susţinând că se fac „plăţi ne­controlabile la finalizarea lucră­- rilor” şi că lucrările nu sunt recep­ţionate. „A fost schimbată tâmplă­ria cu termopane, iar încălzirea a fost trecută de la sobe de teracote la centrală pe lemne. Asociaţia nu a avut nevoie de aceste lucrări, nefiind cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli”, mai spun silvicultorii nemulţumiţi. Aceştia au serioase semne de întrebare şi cu privire la modul în care este folosit fondul de regenerare a pădurii constituit de proprietarii care contribuie cu 20% din valoarea vânzărilor de masă lemnoasă. Fondul poate fi folosit doar pentru lucrări de întreţinere, iar oamenii spun că la sfârşitul anului, când îşi cer banii înapoi, li se spune că nu mai există. Spre exemplu, composesoratul Sârbi ar fi trebuit să primească la sfârşitul anului trecut 1,2 miliarde, spun reclamanţii. Reprezentanţii composesoratului ar fi solicitat doar 100 de milioane, pentru a face un gard la cimitirul din localitate, dar li s-a spus să aştepte până în martie.
Silvicultorii mai spun că mai marii ocolului fac plăţi fără facturi fiscale, doar pe baza unor acte de recepţie a lucrărilor, astfel încât composesoratele plătesc TVA la recepţie, dar nu-şi pot recupera banii, din cauză că n-au factura prin care să dovedească că au făcut plata.
O altă neregulă semnalată de reclamanţi vizează un tractor folosit pentru exploatarea de masă lemnoasă, care în 2011 ar fi exploatat doar 93 de metri cubi, iar în 2012, 70 de metri cubi, adică cât ar fi trebuit să producă în câteva zile. „Şeful de ocol a reuşit să justifice pentru acest tractor, piese şi carburant de un miliard, introducând în contabilitate diverse facturi dubioase de la diverse firme”, au încheiat reclamanţii.
Groza respinge acuzaţiile
Pe de altă parte, Cosmin Groza respinge toate acuzaţiile. Şeful de ocol susţine că a fost verificat de-a lungul timpului de organele de control, dar că nu au fost depistate niciun fel de nereguli. „Firma este verificată tot la două-trei săptămâni din cauza acestor recla­maţii. Maşina e luată cu acordul Consiliului Director, costurile fiind aprobate în buget. Tractorul a costat 220 de milioane de lei vechi. Nu am avut cheltuieli de un miliard cu el şi chiar dacă ar fi aşa, a lucrat mult, nu cum spun cei despre care vorbiţi. Eu sunt administrator al SC Codrii Iancului. Am considerat că este necesar să renovez sediul de ocol. La noi lucrează 31 de angajaţi şi aşa e normal. Am făcut licitaţii pentru împăduriri, am făcut câte două licitaţii pe an pentru vânzarea de masă lemnoasă, am făcut licitaţie pentru lurările silvice. Pentru a renova sediul, nu trebuie să fac licitaţie”, susţine Groza. Şeful de ocol mai spune că nu ştie ce fel de lucrări au fost plătite fără facturi, menţionând că reprezentanţii fiecărui composesorat semnează şi pun ştampila atunci când se face recepţia lucrărilor.

 • loop109 spune:

  Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare !!!

 • maica spune:

  drajii maichii, vă spusă-i io că nu-i a bună să cârâie o ţarcă pă la obloacele cu termopoame . Pînă no luară-ţî la „zburături” no fi a bine. Vegeţî voi că vă strîcă tăce (silvi)culturile voaşce…..ascultaţî ge maica şî pafugaţ-o , că nui locu iei , aclo „nu-i” cuiburi ge ţarcă….cîrrr , cîrrr , cîrrrrr , haşci ţarcooo !!!!!!!!!

  • viorel spune:

   Cum te simti , domnule tarcuta dupa ziua de azi ? ca doar asa conchideai – dacă te dai cinstit, ar trebui să te bucuri că-ți vine controlul, nu?… ca să ai și insignă de cinstit! – lider al grupului USL al comunei halmagiu, cum tie drag sa ti se spuna , ca doar astfel de lideri au astia in frunte !!!!!!!!!!!!! RUSINE

 • viorel spune:

  alooooo!!!!
  cum v-ati permis sa deranjati acest hot????

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției