UPDATE6: Echipajele CBRN încă fac verificări inclusiv în subsolul clădirii. În urma verificărilor echipelor ISU, probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte, probe care vor fi verificate în laborator. 

 

UPDATE5:  În urma ședinței CJSU, prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus suspendarea cursurilor de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun”, în corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020. Direcția de Sănătate Publică va dispune mâine dimineață măsurile pentru curățenia spațiilor.  Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de învățământ de către instituțiile abilitate.
La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea: 10 au fost internați, 13 au refuzat internarea, 8 sunt în curs de evaluare, unu a părăsit spitalul fără a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.

 

UPDATE4: În cele din urmă, 24 de copii au ajuns la spital, între care 9 au fost externați, iar 6 au rămas sub supraveghere medicală. În cazul unuia dintre copii, a fost refuzată internarea, iar în aceste momente alți 8 copii sunt în investigații. Totodată, din dispoziția prefectului în calitate de președinte al CJSU la ora 22.30 va avea loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

UPDATE3: Se va face o verificare suplimentară și cu aparatura CBRN Bihor pentru o nouă confirmare. După ce se va face cercetarea în paralel cu ISU Bihor pentru a fi confirmate rezultatele de la ambele detectoare de substanțe, autoritățile vor reveni cu o nouă comunicare. 

 

UPDATE2: Numărul victimelor a ajuns la 18. Copiii au vârste cuprinse între 11 și 13 ani. Mai mulți copii însoțiți de părinți au ajuns la UPU a Spitalului Județean, astfel că numărul celor afectați a ajuns la 18. O echipă operativă a ISU Arad, formată din inspectorul șef, prim-adjunct și purtătorul de cuvânt s-a deplasat la Liceul German, unde cercetările sunt în desfășurare. Medicii au luat decizia de a îi ține pe unii dintre copii sub supraveghere pentru a monitoriza starea de sănătate a acestora. 

 

UPDATE:  Potrivit reprezentanților ISU, echipajul de cercetare chimică radiologică bacteorologică și nucleară a ajuns la Liceul German. Ca urmare a evenimentului amintit, echipajul CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear) specializat în accidente chimice din cadrul ISU Arad s-a deplasat la locația respectivă pentru a executa cercetarea la fața locului. Se pare că elevii s-au deplasat la UPU a Spitalului Județean de acasă cu mijloace proprii. La 112 nu a fost înregistrat nici un apel. 

 

Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” – Liceul German – au ajuns în această după-masă la Urgențe. Se pare că în urma unei dezinsecții în școală, nenumărați elevi s-au simțit rău. Potrivit unor informații pe care le deținem, deși la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean au ajuns cinci copii, ei nu sunt singurii care au prezentat diferite simptome, atât că părinții lor au refuzat să îi ducă la spital sau urmează să fie și ei transportați la Urgențe pentru investigații și tratament.

Cei cinci copii sunt stabili, conștienți și prezintă mai multe simptome, printre care erupții cutanate, ochi roșii, dureri abdominale”, ne-a declarat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Arad. Elevii care au prezentat simptomele amintite sunt din clasele aV-a, a VI-a și a VII-a.

Contactat telefonic, Marius Gondor, inspectorul școlar general al județului Arad, ne-a declarat: „În urmă cu un sfert de oră am fost și eu informat asupra celor petrecute la Liceul German. Tot ce pot să vă spun în acest moment, din informațiile pe care le-am aflat și eu de la directorul școlii,  este faptul că nici un elev nu s-a simțit rău astăzi, în timpul cursurilor, la școală. Abia după masă, părinții au început să își ducă copiii la spital. Se pare că efectele au început să apară mai târziu. În acest moment investigăm cauza celor întâmplate și vă vom ține la curent“

 

 • Dorin spune:

  Este absolut terifiant,modul in care firme “de apartament” cu dotari precare,cu cativa
  angajati mai mult formal, sunt preferatele unor administratii locale din orase
  importante,pentru a le fi incredintate contracte DDD . In ultimii ani tot mai des apare la
  licitatii aceasta firma DD CHIM din DEVA , cunoscuta ca asociata/ paravan a unor
  combinagii specializati in sponsorizari politice si nu numai ! Dupa ce au fost demascate in
  presa afacerile si combinatiile mai mult decat dubioase ale ex generalului SUCATA
  FLORIAN , principalul partener al minusculei firme hunedorene ,firma acestuia SC ALLCHIM
  CO a facut un “pas inapoi” ,la licitatiile mari aparand cu tupeu si pe cai “netezite” aceasta SC
  DD CHIM SRL.

 • Mary spune:

  O firma a mafiei,care a fost “scoasa la inaintare “ ca veriga de “parandarat”de catre o retea de crima organizata transpartinica si nederanjata de institutiile vigilante ale statului, a clacat la ARAD,in fieful unde nu credea nimeni ca poate ajunge bratul legii ! Dezinsectia de la liceul german ,era decontata din decembrie 2019 ( este interesant de vazut al cui mos CRACIUN a fost VERES CSABA) iar substantele folosite ,erau din categoria celor interzise(ca la drama de laTimisoara) dar ramase prin depozitul samsarului hunedorean ! Anchetatorii ar trebui sa fie atenti si la FALCA primariei din ARAD dar si la ….falcile trezorierului BLAGA si ale deputatului TOMA ILIE care a lucrat la firma in cauza pana a intrat in parlament. Infratirea intre partide este totala cand vine vorba de…..”aici la noi ….sunt banii dumneavoastra

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției