• Nerespectarea indicatorului „Oprire” s-a lăsat cu o vizită de câteva ore la Poliție
    și interogatoriu
  • O șoferiță neatentă a ajuns să fie tratată ca o infractoare în țara vecină.
  • Tânăra își asumă greșeala, a plătit amenda, dar nu înțelege de ce a fost chemată la Poliție și de ce i s-au pus întrebări personale.
  • Aventura ar putea fi urmată de o plângere la Consulatul Român de la Szeged.

În urmă cu câteva zile, am fost contactați de o arădeancă la redacție, care ne-a povestit despre neplăcerea de care a avut parte în Ungaria, sau mai bine zis, despre abuzurile la care a fost supusă de către polițiștii rutieri maghiari. Totul s-a întâmplat în orașul Bătania, oraș lipit de granița româno-maghiară. Deși își recunoaște și își asumă greșeala, tânăra consideră că ceea ce a urmat momentului de neatenție în trafic, nu are nicio justificare. Pe lângă faptul că i s-a aplicat o amendă usturătoare, de peste 1.000 de lei – bineînțeles, cuantumul plătit în 15 zile, era doar jumătate din această sumă, pentru faptul că nu a respectat semnificația indicatorului „Oprire”, tânăra a fost „somată” să meargă la secția de poliție din oraș, împreună cu prietenul care o însoțea, unde a fost „sechestrată”, timp de aproximativ trei ore, pentru o amărâtă amendă de circulație. Dar ghinioanele nu s-au oprit aici.
Interogatoriu despre viața personală
La un moment dat, cei doi polițiști care le-au spus să îi urmeze la secție, au „invitat-o” pe șoferiță să participe la întocmirea procesului-verbal în spatele ușilor închise – bineînțeles, fără a fi prezent în sală și prietenul său, care dealtfel, vorbea limba maghiară. Ei, ce a urmat a fost un adevărat interogatoriu, pe teme deloc relevante întocmirii unui proces-verbal. Tinerei i-au fost puse întrebări extrem de personale, care nu își aveau rostul, nici locul, de la ce salariu câștigă, unde lucrează, până la ce liceu a absolvit etc., fiind, în același timp, amenințată că dacă nu răspunde la toate întrebările, sau dacă nu spune adevărul, va fi amendată pentru a doua oară. „Îmi asum greșeala, îmi asum amenda, dar faptul de a fi dusă la secție și interogată e ceva ce nu credeam posibil, din moment ce nu sunt o infractoare. Iau în considerare depunerea unei plângeri împotriva acestor abuzuri, la Consulatul Român de la Szeged. A fost o zi groaznică și un abuz fără margini. Amenda am plătit-o pe loc, cu cardul, pentru că au spus că nu poate fi plătită în România și asta însemna să merg în Ungaria în următoarele două săptămâni. În acea zi, prietenul meu trebuia să ajungă la muncă, dar nu a mai ajuns pentru că am stat peste trei ore acolo. Așa ceva nu credeam că se poate întâmpla într-un stat UE”, ne-a mărturisit tânăra. Astfel, aviz celor care merg des în Ungaria la ștrand, sau celor care tranzitează acest stat, pentru că polițiștii, în special de la Rutieră, pot merge până în pânzele albe cu „aplicarea legii”, până la a reuși să-i facă pe români să se simtă ca niște infractori, în momentul când primesc o amendă de circulație.

  • me1234 spune:

    Mie mi-a venit acasa o amenda de 30.000 forinti pt ca am depasit viteza.
    Se poate plati pe site-ul politiei maghiare, fara comisioane.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției