MARTE manuelaO companie olandeză se pregăteşte să trimită o misiune de colonizare pe Marte. Dacă totul merge aşa cum a fost plănuit, iniţiatorii proiectului Mars One îşi propun ca în 2018 să trimită un robot care să adune informaţii în baza cărora se va stabili locul unde va fi amplasată colonia, urmând ca prima misiune umană să fie trimisă în 2024. Echipajul  navetei care va trebui să călătorească un an pentru a ajunge la destinaţie va fi format din doi bărbaţi şi două femei. În total vor fi formate şase echipe de câte patru persoane. În 2025 va fi trimis cel de al doilea echipaj, format tot din patru persoane. În prima fază a proiectului s-au înscris nu mai puţin de 200.000 de persoane care au dorit să ia parte la o aventură unică, iar pentru cea de a doua etapă au fost selecţionaţi 1.058 de participanţi. Singura româncă care a rămas în cursa pentru un loc pe Marte este o arădeancă stabilită acum în Cipru. „Am 43 de ani, sunt născută la Arad şi tră­iesc în Cipru de 20 ani, cu familia mea. Sunt mama a doi băieţi de 16 şi 19 ani.  Lucrez într-o companie de produse farmaceutice şi studiez chimie analitică la The Open University din Marea Britanie”, ne povesteşte pentru început Manuela Kapiliotou.
Misiune fără întoarcere
În continuare, aceasta spune că a auzit despre proiectul Mars One de la televizor, dintr-o reclamă şi s-a hotărât că trebuie să se înscrie şi ea. „Prima mea impresie a fost că acesta este un proiect extraordinar la care trebuie să particip. Am aplicat pentru a fi unul dintre primii oameni care va pune piciorul pe Planeta Roşie. Singura condiţie pusă de iniţiatorii proiectului a fost ca participanţii să aibă vârsta de 18 ani. Înscrierea s-a făcut pe baza unui videoclip în care am explicat motivul care m-a făcut să mă înscriu şi am răspuns la câteva întrebări cheie. Pot să vă spun că sunt o persoană adaptabilă, descurcăreaţa şi lucrez bine în echipă. Acum sunt în anul patru la Facultatea de Chimie, domeniul chimie analitică”, mai susţine arădeanca.
Deşi persoanele care vor fi selectate pentru misiune nu se vor mai întoarce niciodată pe Pământ, Manuela Kapiliotou spune că familia o susţine în ceea ce vrea să facă. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât, organizatorii expediţiei i-au şi scris, când s-a calificat în faza a doua, că va avea nevoie de sprijinul familiei şi prietenilor. „Familia îmi susţine complet candidatura, pentru că dacă îţi urmezi visele, familia şi prietenii te vor susţine”, a continuat Manuela Kapiliotou. Aceasta povesteşte că următoarele etape de selecţie vor include simulări riguroase, punându-se accent pe testarea capacităţilor fizice şi emoţionale ale candidaţilor rămaşi. „La sfârşit şase echipe de patru persoane vor fi selectate să plece pe Planeta Roşie. Primii patru astronauţi o să păşească pe Marte în 2025, iar mai mulţi vor veni doi ani mai târziu. Mars One va fi un succes numai dacă reuşeşte să capteze imaginaţia a sute de milioane de oameni din toate colţurile lumii”, a mai spus arădeanca.
Reality show
Candidaţii ajunşi în runda a doua, vor avea nevoie de certificate medicale care să ateste că sunt sănătoşi. Persoanele care doresc să ajungă pe Marte se vor întâlni acum cu comitetul de selecţie. Interviurile vor putea fi transmise la televiziune şi pe internet.
De menţionat că începând cu etapa a treia, selecţia va putea fi transmisă de posturile de televiziune în regim de reality show, participanţii fiind împărţiţi pe regiuni. Unul dintre câştigătorii eta­pei regionale va fi selectat în funcţie de preferinţele publicului, însă organiza­torii îşi vor nominaliza şi ei preferaţii care vor merge mai departe. În etapa a patra, se vor face transmisiuni televizate sau pe internet în întreaga lume. În cadrul acestei runde vor fi formate echipe de patru persoane, care vor trebui să dovedească că sunt capabile să supravieţuiască în condiţii dificile şi să muncească în comun pentru a-şi atun­ge scopurile. La final vor fi alese şase grupuri de câte patru persoane, care vor intra în programul de pregătire pentru a pleca pe Marte.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției