rusAfaceri de familie cu iz de trădare politică în sânul USL. Un consilier local al Opoziției și-a propulsat consoarta în Consiliul de Administrație de la Târguri Oboare Piețe, societate pe acțiuni aflată în subordinea Primăriei, în vreme ce colegii săi de alianță au reușit, cu greu, să obțină doar câteva locuri similare pe listele întocmite de municipalitate.
Eugen Rus este consilierul USL care a reușit să își impună soția pe lista membrilor Consiliului de Administrație al TOP Arad, reprezentat cu preponderență de aleși ai Puterii locale. Amelia Rus a fost instalată pe funcție în societatea administrată de Primărie, alături de opt reprezentanți ai Puterii, în octombrie 2012. Colegii de consiliu ai lui Eugen Rus nu își pot explica, în mod logic, cum a fost posibil un astfel de artificiu, însă nu se consideră trădați. Nici Stelian Nistor, directorul societății cu pricina, nu dă semne că ar dezaproba practicile prin care consilierul și-a „uns” pe funcție jumătatea. Potrivit afirma­țiilor formulate de Nistor, singura preocupare a unui director ar trebui să vizeze bunul mers al societății, activitate ce exclude din start orice speculații cu iz politic.
Rus crede că e victima unei conspirații
Demersul singurului ales local care a preferat să își trădeze colegii uzând de toate pârghiile necesare pentru a-și instala soția pe funcție la TOP Arad ridică și mai multe semne de întrebare dacă e să amintim că, potrivit hotărârii numărul 155 adoptate de Consiliul Local Municipal pe data de 23 iulie 2012, Eugen Vasile Rus a fost la rândul său desemnat să facă parte din Adunarea Generală a Acționarilor altei societăți din subordinea Primărie: CET Hidrocarburi. Eugen Rus consideră, însă, că este victimă a unei conspirații, argumentându-și poziția cu calificarea care o îndreptățește pe soția lui să ocupe locul în consiliul de administrație al TOP. „Toată lumea își poate depune dosarul pentru a face parte dintr-un consiliu de administrație, iar AGA poate să îl aprobe sau nu. Dosarul soției mele a trecut prin AGA și a fost admis, fiind considerat unul dintre cele mai bune dosare, cu atât mai mult cu cât este și calificată în domeniu”, argumentează Rus.
Consilierul mai spune că nicio înțelegere cu primarul Gheorghe Falcă nu a stat la originea numirii soției sale în Consiliul de Administrație al TOP Arad. „Nu am prieteni în PD-L, iar cu primarul Gheorghe Falcă am vorbit de două ori. Îl respect, însă nu am o relație de amiciție cu el. Nici prin cap nu mi-a trecut vreodată să comit ilegalități, pot demonstra că dosarul soției mele este «beton» și nu mi se pare un lucru ieșit din comun ca ea să ocupe acel loc în Consiliul de Administrație”, mai explică alesul local.
Colegii din USL nu „văd”   trădarea
Părerile sunt, oarecum, împărțite în rândul consilierilor locali ai USL atunci când vine vorba despre gestul la care a recurs colegul lor. În vreme ce unele voci din interior consideră că „este o prostie și o gafă politică să îți promovezi familia în diferite funcții uzând de statutul de consilier lo­cal”, ceilalți colegi de uniune fie nu doresc să comenteze pe marginea de­- mersului lui Eugen Rus, fie dau vina pe Putere, care a lăsat USL „praful de pe tobă” în consiliile de administrație ale societăților subordonate Primăriei sau, pur și simplu, sugerează că Amelia Rus ar trebui să se retragă din Consiliul de Administrație al TOP Arad doar în cazul în care incompatibilitatea ei pe funcție este dovedită prin lege. „Nu aș dori să comentez acest aspect. Trădare? De ce ar fi vorba despre o trădare? Știam demult despre aparte­- nența soției lui Eugen Rus în Consiliul de Administrație de la TOP. Mai degrabă aș spune că  am greșit noi, USL, fiind luați prin surprindere. Ar fi trebuit să facem front comun și să fi discutat de la început cu prima­rul Falcă despre consiliile de admi­nistrație ale societăților din subor­- dinea Primăriei. Și așa, USL a obținut extrem de puține locuri în consilii, iar fiecare a încercat să își rezolve pe cont propriu problemele, uzând de unele «breșe» individu­ale. Nu cred că acesta este un su­-biect interesant. Mai interesant de urmărit ar fi stările conflictuale din sfera politicului, generate de primarul care nu vrea să colaboreze cu nimeni”, e de părere Marin Lupaș, consi­- lier local USL.
Ceva mai ponderat în declarații, Gheorghe Ghilință crede că soția colegului său de partid și consiliu local ar trebui să renunțe la statutul de membru în Consiliul de Administrație al TOP doar dacă incompatibilitatea sa pe funcție este dovedită prin lege. „Aș comenta pe larg, înainte de a face alte afirmații, modul în care au fost împărțite aceste locuri în consiliile de administrație. Din cele circa 42 de locuri, USL a primit doar patru sau cinci, după ce restul au fost împărțite de Gheorghe Falcă oamenilor săi. Personal, nu văd o mare problemă în faptul că soția lui Eugen Rus e în acel consiliu de administrație. Câtă vreme legea nu prevede nicio incompatibilitate în acest sens, fie ea și morală, e normal și firesc ca o persoană, care poate avea aptitudinile necesare, să rămână pe funcție. În cazul în care incompatibilitatea este dovedită prin lege, persoana în cauză ar trebui să se retragă”, crede Gheorghe Ghilință. „Nu comentez acest aspect. Este opțiunea lor (n.r. PSD). Noi (n.r. PNL) am propus un singur tânăr din organizație pe funcția de vicepreședinte într-un Consiliu de Adminis­- trație. Nu pot să comentez politica celorlalți și consider că aceasta este o problemă internă a organizației lor”, s-a mărginit să declare liberalul Florin Galiș.
Interesant e faptul că niciunul dintre colegii de alianţă nu consideră o problemă să-ţi promovezi neamurile în funcţii, ba chiar ar fi vrut şi ei să-şi poată rezolva o pilă într-unul din consiliile de administraţie ale societăţilor subordonate CLM. Chiar putem spune că reprezentanţii USL sunt puţin geloşi pe colegul Eugen Rus, care s-a învârtit şi a obţinut o astfel de poziţie, cu compromisuri pe care probabil le vom vedea pe parcurs, în CLM.
Rămâne de văzut dacă şi conducerea judeţeană a partidului, în frunte cu preşedintele Dorel Căprar, vede normal o înfrăţire cu cei de la PD-L. Dacă şi celor din conducerea centrală li se pare normal să iei câte o firimitură aruncată de Gheorghe Falcă şi s-o dai neamurilor. O fi foamea mare la PSD Arad, dar parcă e prea de tot.

  • ionelteodoreanu spune:

    Foamea e mare in fam Rus. Dar escrocii nu pot avea succes fara sa gaseasca prostii de serviciu. Si ei l-au gasit!Se numeste Lazar Viorel. Nu ca ar fi acesta usa de biserica. Dimpotriva. Un fost macelar (toata cinstea pt breasla acestora) care a parvenit (o sa revin la timpul potrivit cu date despre privatizarea Arlefruct 6 Vanatori, evaziunea fiscala din Germania pt care este urmarit de fiscul german, etc.). Acesta „traieste” cu d-na Rus cu acceptul sotului!!!! Dar voi reveni cu multe amanunte! see you soon.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției