Tensiunile dintre etnicii ucraineni şi administraţia comunei Târnova au ajuns atât de încordate încât prefectul judeţului, Cosmin Pribac, şi lideri ai Uniunii Ucrainenilor din România s-au deplasat din nou la Târnova pentru discuţii cu localnicii intraţi de sâmbătă în greva foamei. La sediul din Târnova al Uniunii Ucrainenilor, locul în care îşi desfăşoară protestul greviştii foamei, s-au adunat însă alte zeci de alte persoane, printre care şi copii, care au reclamat mai multe abuzuri făcute de primarul Florin Farcaşiu şi de apropiaţii acestuia. Acuzele localnicilor de etnie ucraineană nu au fost doar cele privitoare la terenurile agricole, ci şi o multitudine de alte cazuri în care susţin că au fost discriminaţi.
Cu greviştii foamei s-au solidarizat şi alţi localnici, câţiva fiind de etnie română, toţi simpatizanţii protestatarilor declarându-se revoltaţi de atitudinea primarului şi a unor apropiaţi ai săi. Potrivit lui Nicolae Miculaiciuc, preşedintele filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România, ieri s-au adunat la locul protestului zeci de oameni care au sesizat autorităţilor abuzurile administraţiei. „În afara ucrainenilor intraţi în greva foamei s-au mai strâns în jur de 100 de persoane, pentru că au fost pre­zenţi prefectul judeţului şi lideri ai Uniunii Ucrainenilor. Oamenii le-au spus ce au făcut primarul şi oamenii lui. Este vorba de discrimi­nare şi de mai multe abuzuri. Până şi copiii au fost persecutaţi la şcoală, şi au trebuit să fie mutaţi la şcoala la Tauţ. Au fost jigniţi şi chiar bătuţi. De aceea, astăzi (ieri, n.r.), au fost prezenţi aici şi copii”, a spus Nicolae Miculaiciuc.
Prefectul Cosmin Pribac a fost ieri la Târnova
După ce sâmbătă, ziua în care etnicii ucraineni au intrat în greva foamei, prefectul Cosmin Pribac s-a deplasat la Târnova în căutarea unei soluţii pentru detensionarea situaţiei, acesta a fost prezent în comună şi ieri, pentru a discuta pe marginea sesizărilor făcute de grevişti. De această dată, prefectul a fost însoţit de reprezentantul în Parlament al Uniunii Ucrainenilor, deputatul Ion Marocico, şi de preşedintele Uniunii Ucrainenilor din vestul ţării, Gheorghe Hleba. „Sper ca împreună să putem găsi soluţiile pentru a detensiona situaţia, până când nu vor apărea probleme grave de sănătate în rândurile protestatarilor. O echipă de control mixtă, formată din reprezentanţi ai instituţiei prefectului şi ai altor instituţii se află astăzi (ieri, n.r.), la Târnova şi verifică cele sesizate de protestatari”, a declarat Cosmin Pribac.
Unele din sesizările făcute de protestatari au fost verificate anterior şi de alţi reprezentanţi ai Prefecturii Arad, însă rezultatele i-au nemulţumit pe ucraineni, fapt care a dus la declanşarea protestului actual. Cu toate acestea, greviştii sunt decişi să plece spre Bucureşti dacă la Târnova nu va veni Corpul de control al prim-ministrului. „Vrem şi cerem să vină la Târnova, pentru verificarea situa­ţiei noastre şi a situaţiei Pri­măriei, Corpul de control al prim-ministrului. Dacă ni se va spune că va veni, vom rămâne pe loc. Dacă însă nu ni se spune când va veni, plecăm la Bucureşti. Vom pleca 16 grevişti ai foamei, cu două microbuze conduse de doi şoferi care nu sunt grevişti, şi vom merge mai întâi la Ambasada Ucrainei. Suntem deja în a cincea zi de grevă a foamei, dar nu vom ceda”, a spus Nicolae Miculaiciuc, preşedinte al filialei arădene a Uniunii Ucrainenilor din Ro­mânia, consilier local la Târnova şi grevist al foamei alături de conce­tăţenii săi.
Sandra Stoler
Eugen Puiu

  • ppp spune:

    Nicolae Miculaiciuc e seful pe Arad, si nu e consilier la Tarnova ssau grevist. Acolo este un ALT miculaiciuc.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției