furci virfurileCând vine vorba de meşteşugul cu care este realizat un produs tradiţional – cum ar fi de exemplu o furcă din lemn de adunat fân – localnicii ştiu fără greş care este locul unde pot găsi produsul cel mai bun. Aşa se ştie că în comuna Vîrfurile sunt cei mai renumiţi meşteri de furci, în special cei din satul Avram Iancu – după cum se constată din volumul vânzărilor de la târg. Nici cei din Măgulicea nu se lasă mai prejos dar cumpărătorii le caută pe primele mai des.
Meşteşugarii
Dintr-o discuţie purtată recent cu unul din meşteşugarii din acest domeniu am aflat câteva din preocupările reprezentanţilor breslei în această perioadă.
Trebuie spus că sunt meşteri care au excelat în această îndeletnicire şi au câştigat chiar premii la concursurile de meşteşugari organizate în diferite perioade şi locuri. Acum unii tineri s-au reîntors spre această meserie – care este şi artă totodată – şi vor să demonstreze că se ridică la nivelul celor de la care au învăţat-o. Aceasta şi datorită faptului că mulţi dintre cei plecaţi din zonă s-au reîntors la gospodăriile părinţilor şi cunosc uşurinţa muncii cu aceste unelte deosebite făcute în zonă după metode tradiţionale.
Pregătiri
În această perioadă a anului meşterii îşi procură materialul lemnos care îndeplineşte condiţiile cerute realizării obiectelor specifice, respectiv a furcilor; este vorba de lemnul de frasin, cireş, paltin în principal. Sunt acceptate şi alte câteva esenţe cu condiţia ca lemnul să nu aibă noduri. Până se fina­lizează, o furcă trece prin mai multe etape de execuţie care durează iar în aceste perioade meşterii mai fac şi alte obiecte din lemne. Cele mai căutate sunt: cozile de coasă, cozile de furci de metal, cozile de lopeţi şi sape, dar şi cozile de topoare ori alte articole mai mici. Un meşteşugar face, în general, toată gama de cozi necesare uneltelor gospodăriei unui sătean.

  • Iovu spune:

    Despre cum poate fi prostit cititorul….sau : cum se poate face (inca) reclama unui defunct(partid). In rest , ca se pomeni de cozi (si) de topor sau securi(…), unele din aceste cozi, putrede si atacate de carii, scriu „la foaie” articole „de sezon”(?) in dricul iernii. Daca autorul pomenea despre cum se „unelteste” o sanie (sau daca se mai mestesugeste asa ceva la sat) atunci…dar asa nu-i decat ca foile de placinta pe care bunica le umple cu ce are la indemana….

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției