Precizări privind datele statistice referitoare la pensiile de serviciu ale judecătorilor de la instanțele din județul Arad.

Față de campania mediatică de dezinformare privind pensiile judecătorilor și în vederea corectei informări a societății, Tribunalul Arad aduce la cunoștința opiniei publice date statistice concrete, specifice instanțelor arădene cu privire la vârsta medie de pensionare a magistraților și evoluția acesteia în raport cu modificările legislative.

Evoluția vârstei de pensionare și impactul direct al instabilității legislative

Datele statistice de la nivelul instanțelor din județul Arad demonstrează o corelație directă între instabilitatea legislativă și decizia judecătorilor de a părăsi sistemul. Astfel:

Dacă în perioadele de maximă stabilitate legislativă, precum anul 2010, vârsta medie de pensionare a judecătorilor arădeni era de 60 de ani, iar în 2016 aceasta a atins un maxim de 62 de ani, instabilitatea normativă din ultimii ani a generat o tendință inversă.

În anul 2021, vârsta medie de pensionare la judecători era de aproximativ 55 de ani. Ulterior, pe fondul inițierii și adoptării legislației care a modificat condițiile de pensionare, începând cu anul 2022, vârsta medie de pensionare a judecătorilor de la instanțele arădene a scăzut la aproximativ 53,5 ani.

În consecință, media de vârstă la pensionare pentru perioada 2021 – 2025 a ajuns la 53,8 ani, în scădere față de anii precedenți. Prin urmare, se poate observa că instabilitatea legislativă și repunerea constantă în discuție a vârstei de pensionare au determinat tot mai mulți judecători din cadrul instanțelor arădene să ia decizia de a se pensiona.

Acest fenomen are un impact direct și îngrijorător asupra resurselor umane cu atât mai mult cu cât, până la finalul anului 2025, un număr de 17 judecători de la Tribunalul Arad și de la judecătoriile arondate îndeplinesc condițiile de pensionare. Aceste potențiale plecări se adaugă unui deficit deja existent de 7 posturi vacante de judecător (dintr-un total de 82 de posturi), în condițiile în care concursurile pentru ocuparea directă a acestora sunt blocate prin act normativ.

Creșterea numărului de posturi vacante ar avea efecte directe asupra cetățenilor, din perspectiva duratei rezonabile de soluționare a cauzelor, cu atât mai mult cu cât volumul de activitate al instanțelor arădene a crescut constant în ultimii ani. Astfel, dacă în anul 2015 la nivelul tuturor instanțelor din județul Arad s-au înregistrat 32.269 de cauze noi, în anul 2022 s-au înregistrat 39.467 de cauze noi, iar în anul 2024 s-a ajuns la un număr de 53.685 de cauze noi.

Tribunalul Arad își reafirmă angajamentul pentru un act de justiție de calitate, realizat cu celeritate. Totuși, atragem atenția că modificările legislative bruște și lipsite de predictibilitate, în special cele privind creșterea vârstei de pensionare, vor avea efecte negative în primul rând asupra beneficiarilor actului de justiție. Riscurile reale sunt blocarea activității, afectarea accesului la justiție și depășirea duratei rezonabile de soluționare a cauzelor, aspecte care ar trebui să primeze în orice dezbatere publică pe această temă.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției