cap

Înţepăturile provocate de căpuşe s-au înmulţit îngrijorător în ultima perioadă. Nu mai în ultimele zile aproape 40 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad, dintre care aproape jumătate au fost copii. Toţi cei care s-au prezentat la medic au primit şi tratament cu antibiotice. „Pacienţilor care ajung la UPU li se face o mică incizie pentru îndepărtarea căpuşei. Pentru evitarea apariţiei complicaţiilor neplăcute, aceştia sunt trimişi după aceea la Secţia de Boli infecţioase, unde li se administrează un tratament pe bază de antibiotice. Recunosc că şi noi am rămas surprinşi de numărul atât de mare de pacienţi care au fost înţepaţi în ultima perioadă“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa secţiei UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Pe lângă senzaţia neplăcută provocată, căpuşele pot transmite şi boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad ne-au declarat că „persoanele care au fost muşcate sunt sfătuite să se prezinte la medic ca să le scoată căpuşele şi astfel să le fie prevenită îmbolnăvirea cu boala Lymea sau borelioza acariana. Boala Lyme, produsă de muşcătura de căpuşe, este de fapt o encefalită care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat. Simptomele majorităţii bolilor transmise de căpuşe includ slăbirea, şchiopătatul, umflarea încheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare. Unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizie. Această situaţie gravă se remediază treptat după ce parazitul este îndepărtat“.

Primele semne ale bolii pot semăna cu cele ale multor boli neurologice, de la slăbiciune musculară şi oboseală până la problemele la vezică. De asemenea, boala poate apărea treptat sau se poate instala în episoade, cu faze de remisie şi recidivă.

Boala provocată de muşcăturile de căpuşe mai este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe“ din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar că ar putea copia simptomele a circa 200 de boli.

Simptome ale bolii: pete care se mută pe corp, transpiraţii puternice, febră, dureri musculare (ca după o gripă), dureri de cap, pată roşie la locul muşcăturii de capuşă, stare de slăbiciune, oboseală marcată, tulburări de somn, tulburări de vedere (privire înceţoşată, dublă, chiar dispariţia câmpului vizual), dureri articulare, dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile, etc., dureri sau usturimi în muşchi, tulburări cardiace şi neurologice, amorţeli ale membrelor, capului, etc., înţepături, furnicături, tulburări de înghiţire, tulburări de urinare (frecvent, senzaţia imperioasă de a urina), senzaţia de „nisip în ochi“, paralizii ale feţei sau ale membrelor, tulburări psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, obsesii, fobii, tulburări emoţionale, şi de aceea mulţi pacienti ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi greşit ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburări psihiatrice (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică etc.

Atât la oameni, cât şi la animale căpuşele pot provoca diferite boli, care pot duce la deces. Medicii spun că persoanele muşcate de căpuşe trebuie să se prezinte la spital de urgenţă, dacă pe corp le apare o pată roşiatică. În caz contrar, urmările pot fi grave.

  • adrian spune:

    Iotcu este cel mai mare mafiot, este cel mai corupt Presedinte de Consiliu Judetean, dar nimeni nu il verifica sau mai bine zis toti il protejeaza, mai ales puterea…solutia, dragi aradeni este sa facem cat mai mult cunoscut naravul acestui corup, acestui mafiot si spagar. Nicolae Iotcu este cel mai corupt presedinte de consiliu judetean.Acest Iotcu este cea mai periculoasa capusa de pe spatele aradenilor.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției