patronat paginaExploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pune în pericol agricultura judeţului. Aceasta a fost concluzia conferinţei de presă organizată, ieri, de Filiala Arad a Confederaţiei Patronatului Român. Marin Crişan, preşedintele filialei şi Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici au ţinut să prezinte opiniei publice riscurile la care va fi supusă populaţia din judeţ dacă se va trece la exploatarea prin fracturare hidraulică a gazelor de şist. Asta, după ce o firmă din Ungaria a trimis agricultorilor o înştiinţare conform căreia în perioada iunie-noiembrie va face lucrări de prospecţiuni seismice, în baza unui aviz de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale. „Noi, cei de la Patronatul Român, suntem alături de domnul Muscă la fel cum suntem alături de oricare alt membru. Vom face demersuri la nivel naţional, urmând să cerem chiar demisia ministrului Mediului. Zona de Vest a câmpiei noastre este o zonă etalon, cu care ne mândrim. Când veneau la Arad, Iliescu şi Năstase la domnul Muscă mergeau, să se fotografieze cu vacile de acolo şi să mănânce pâine. Aşa minte scurtă au oamenii aceş­tia. Exploatările de gaze de şist vor face prăpăd. Un singur exemplu să vă dau. Un specialist mi-a spus că dacă faci o fisură de trei kilometri, apa se duce în jos, nu mai intră în sol. Politicienii spun că poate avem noroc să plouă, pentru a creşte PIB-ul. Noi avem aici agricultură performantă, de ce să o distrugem? Mai devreme sau mai târziu toate se vor plăti. Cine a crezut că Năstase va ajunge la puşcărie şi acum urmează şi alţii? A trecut vremea când distrugem tot ce nu mai putem fura”, a declarat Marin Crişan.
Atentat la cel mai bun pământ al ţării
În ceea ce-l priveşte, Dimitrie Muscă a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa exploatarii gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Acesta a prezentat harta primită de la firma care a anunţat agricultorii că va face prospecţiuni, conform căreia rezultă că va fi afectată o suprafaţă de 550 kilometri pătraţi, adică vor avea de suferit nu mai puţin de 55.000 de hectare, o suprafaţă imensă. „Vor avea de suferit terenurile începând de la Zărand, Olari, continuând cu Sântana, Zimandu Nou, Arad, Livada, Curtici şi terminând cu Macea, Dorobanţi, Iratoşu şi Pecica. Aici e partea cu cel mai bun pământ al judeţului, al Câmpiei de Vest şi poate al Româ­niei şi spun asta gândindu-mă la producţiile pe care le obţinem. Nu este însă vorba de mine aici. Este vorba despre toată zona, de judeţul Arad. După cum vedeţi, va fi afectată şi Livada, de unde se ia apa pentru reţeaua din municipiu. Vom ajunge să bem apa murdară din Mureş, aşa cum o fac alţii, care n-au reţeaua noastră de fântâni”, susţine Muscă. Acesta a mai povestit că a făcut deja memorii pe care le-a adresat autorităţilor, l-a invitat la Curtici pe minis­trul Agriculturii, însă acesta a refuzat să mai vină. Motivul? Daniel Constantin a aflat poziţia adoptată de Muscă în ceea ce-l priveşte, fermierul susţinând că politicianul nu a făcut nimic pentru agricultură. În aceste condiţii, Dimitrie Muscă susţine că i-a cerut premierului Victor Ponta să se facă o analiză economică în ceea ce priveşte rentabilitatea exploatării gazelor de şist. „Dacă sunt exploatate, gazele sunt vândute, iar banii intră la compania care le extrage. Pe de altă parte, la un moment dat se vor termina, dar terenurile nu vor mai putea fi folosite pentru agricultură. Din agricultură se obţine bani frumoşi, atât din produsele principale, cât şi din cele secundare. Doar noi vindem zilnic 200 de porci pe piaţa Aradului, să nu mai vorbesc de lapte, carne, pâine”, a continuat fermierul.
Fracturarea hidraulică aduce cancer şi alte boli
Dimitrie Muscă recunoaşte că nu este specialist în domeniul gazelor de şist, dar spune că în ultima vreme s-a documentat şi a văzut că anumite ţări se opun exploatării acestora, din cauza riscurilor la care este supusă populaţia. „Se forează pe verticală, se poate ajunge până la opt kilometri, apoi se merge pe orizontală, se introduce apă cu sare şi alte 500 de substanţe chimice, care pro­duc cancer şi alte boli. Se sparge roca, pentru a pune gazul în mişcare, dar gazul iese cum vrea el, se scurge peste tot şi nu există o fracţie de gaz metan care să nu conţină hidrocarburi. Acestea vor ajunge în pânza freatică şi în sol şi vom avea mari probleme. Dacă pe pâmânt ajunge o pată de motorină sau ulei, acolo nu mai creşte nimic. Uitaţi-vă la Pecica, în apropierea sondelor, ce distrus e terenul”, a ţinut să precizeze Muscă.
„Vor trece peste cadavrele noastre”
Atunci când a venit vorba despre modul în care va reacţiona, dacă firma din Ungaria va începe prospecţiunile, acesta a dat un răspuns foarte hotărât. „Nu am fost de acord şi nu vom fi niciodată. Le-am şi spus că vor trece peste cadavrele noastre. Vom scoate lumea în stradă, vom ieşi cu combinele, cu tractoarele, cu toate utilajele în calea lor. Pe unii ne vor lua jandarmii, dar nu vor putea să ne ia pe toţi. Acum se duc la unii oamenii, care au câteva hectare, să-i păcălească să semneze că sunt de acord cu prospecţiunile. Le dau chiar bani să semneze. Nu spun însă că prin fracţionarea hidraulică se pot provoca seisme, iar apa cu sare şi susbstanţele toxice rămâne în pânza freatică”, mai spune Dimitrie Muscă. În încheiere, acesta a povestit că a fost sunat de câteva ori şi de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, care i-a cerut să le permită ungurilor să facă prospecţiuni.

 • Aradean spune:

  Un singur lucru eeste adevarat in tot ceea ce se scrie in articol, si anume, declaratia d-lui Musca in care spune ca nu este specialist in gaze de sist. In rest, numai prostii debitate de necunoscatori.

 • Seba spune:

  SI, DACA TOT MODIFICAM
  CONSTITUTIA,NOI, POPORUL,
  DORIM CAARTICOLUL 35 SA
  ARATE ASTFEL: 

  Dreptul la mediu
  sănătos

  ARTICOLUL
  35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător
  sănătos şi echilibrat ecologic.

  (2)
  Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.IN    ROMANIA
  , EXPLOATAREA   GAZELOR   NATURALE   PRIN
  METODA   FRACTIONARII   HIDRAULICE   ESTE
  STRICT   INTERZISA!

  (3)
  Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora
  mediul înconjurător.

         Pentru
  ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem
  ceva!
  Video: „GAS LAND” – OTRĂVIREA VOITĂ
  A APEI
  Un
  documentar despre METODA FRACŢIONĂRII HIDRAULICE
  http://www.youtube.com/watch?v=kJyZhZcQOLI

 • Seba spune:

  Aceasta este
  o atentionare foarte serioasa si va rog sa o trimiteti tuturor cunoscutilor,
  prietenilor si apropiatilor pentru a ne opune prin metodele legale – mitinguri,
  referendum local, manifestatii in fata Guvernului sau solicitare de modificare
  a legilor si a Constituriei inainte de a se incepe forarea primelor sonde prin
  Metoda Fractionarii Hidraulice, pentru ca s-au aprobat deja explorarile gazelor
  de sist in judetul Arad (Curtici si Adea in prima faza) iar apa noastra va fi
  otravita in cadrul acestei tehnologii criminale cu un amestec de peste 755 de
  substante chimice foarte otravitoare, multe dintre ele cauzatoare de moarte.
  Sunt numai 7 kilometri intre Curtici si linia de fantani care alimenteaza tot
  Aradul cu apa, pe linia Simand-Zimandul Nou – Zimand Cuz -Arad, iar raza de
  poluare a unei singure sonde in panza freatica este de 70 de kilometri. Credeti
  ca va pune cineva bariera sub pamant pentru a nu se amesteca apele otavite cu
  cele ale liniei de fantani din care se alimenteaza Aradul? Asteptam pana e prea
  tarziu si apa care va curge prin robinete nu va fi buna nici pentru facut baie?
  Si apa otravita care se va varsa pe campuri se va evapora in atmosfera asa
  incat vom avea ploi acide daca nu ne opunem acestor tipuri de sonde.

    Ni se livreaza minciuna ca tara
  noastra va primi bani pentru gazele de sist. Dupa privatizarea Petrom-ului
  petrolul s-a ieftinit? Ati primit vreun ban? Chiar asa de usor suntem de
  prostit incat sa ne lasam otraviti? Si pentru cine? 
     
   Ati auzit cu totii de circuitul apei in natura, de circulatia apelor
  freatice sub pamant. Nu stiu cati cunoasteti ca tot Municipiul Arad este
  alimentat cu apa printr-o cascada de fantani de la Simand pana la Zimandul Nou
  care extrag apa din panza freatica si o livreaza catre Arad. Apa noastra de la
  robinet de acolo este. Este bine sa ne opunem inainte sa curga otrava prin
  robinetele noastre.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției