proces falcaPrimarul Gheorghe Falcă, judecat de aproape şase ani pentru fapte de corupţie, în dosarul „Fabrica de zahăr” află astăzi sentinţa finală. Cel puţin aşa anunţau, în urmă cu două săptămâni, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chemaţi să judece recursul făcut de procurorii DNA, după ce Curtea de Apel Alba l-a declarat nevinovat pe edil, menţinând astfel hotărârea Tribunalului Alba, unde s-a judecat cauza pe fond. La ultimul termen, procurorii au cerut pedeapsa cu închisoarea, atât pentru primar, cât şi pentru celelalte persoane judecate împreună cu acesta.
Falcă a fost trimis în judecată în 2007, de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.
Anchetatorii au decis să-l trimită în judecată pe primar, după ce au stabilit că acesta a primit o vilă în schimbul unui apartament de bloc de 90 de metri pătraţi, de la etajul al IX-lea al unui bloc vechi, pentru a-i ajuta pe patronii de la Elecon, Radu Vasil şi Francisc Demeter, să cumpere terenul pe care se afla fosta Fabrică de zahăr, la un preţ de peste trei ori mai mic decât cel real. Potrivit procurorilor, terenul de 5,2 hectare, a fost cumpărat de patronii Elecon cu 840.000 de euro, pentru ca în ziua următoare să-l vândă cu 2,94 milioane de euro.
În ceea ce priveşte vila primită de primar în schimbul apartamentului său, aceasta are 242 metri pătraţi, diferenţa de valoare dintre cele două imobile fiind stabilită la 111.550 de euro. „De altfel, pe cei doi inculpați care au dat mită nu i-a interesat apartamentul dobândit, pe care l-au și vândut cu suma de 80.000 euro după trei săptămâni”, se arată în rechizitoriu.

Recomandările redacției