Produse culinare gătite de elevii de la Liceul „Ion Creangă“

La sfârşitul săptămânii trecute s-au derulat la Curtici „Zilele oraşului“. Acestea au demarat vineri dimineaţa la Liceul „Ion Creangă“, unde au avut loc două evenimente deosebit de interesante.

Primul a fost deschiderea Târgului Culinar al Elevilor. După cum ne-a spus profesoara Adriana Moţ, „târgul a fost iniţiat în dorinţa de a insufla elevilor fete şi băieţi din clasele V-XII dorinţa de a avea iniţiative gospodăreşti, o motivaţie de a le descoperi talente culinare şi totodată de a-şi asuma responsabilitatea unui lucru bine făcut, util pentru semenii lor“

De menţionat că deşi din produsele culinare expuse au gustat elevi, profesori, părinţi şi musafiri, până la apariţia acestor rânduri nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecţii alimentare; ceea ce denotă că delicioasele produse gătite de elevi au corespuns întru totul cerinţelor sanitare.

 

Dezvelirea bustului lui Ion Creangă

După ce au gustat din bunătăţile gătite de elevi, curticenii şi invitaţii lor au asistat la al doilea eveniment, un moment istoric de fapt. În faţa liceului din oraş, care poartă numele lui Ion Creangă, a avut loc ceremonia dezvelirii unui bust al ilustrului povestitor.

Deşi din cer cădea o ploaie insistentă, rece şi foarte obraznică cei prezenţi au asistat cu stoicism până la sfârşitul ceremoniei. Bustul lui Ion Creangă este realizat de sculptorul Petru Bondar, de cetăţenie italo-română, originar din oraşul Curtici. De asemenea, alături de cadre didactice, elevi şi părinţi la ceremonie a fost prezent consulul Italiei.

Au rostit cuvinte alese referitoare la importanţa acestui moment atât primarul oraşului Curtici, Nicolae Aniţei cât şi cadre didactice şi înalţii oaspeţi.

Iată, de acum înainte,Ion Creangă veghează de sub zidurile liceului la necesarul proces al asimilării culturii şi literaturii române, veghează la dezvoltarea învăţământului curticean. Existenţa bustului lui Ion Creangă aici angajează atât cadrele didactice cât şi elevii.

 

Francisc Vinganu, Andrei Mocuţa şi Gheorghe Mocuţa şi-au lansat cărţile acasă, la Curtici

Folosindu-se de prilejul sărbătoririi „Zilelor oraşului Curtici“ scriitorii curticeni Andrei Mocuţa şi Gheorghe Mocuţa ( fiu şi tată) s-au gândit – şi bine au făcut – să-şi lanseze ultimele cărţi şi la ei acasă, la Curtici, după ce au fost lansate cu mult succes şi în municipiul Arad.

Invitaţi de onoare le-au fost cei mai reprezentativi scriitori la această oră ai filialei arădene a Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu preşedintele ei, poetul Vasile Dan. Dar au mai fost prezenţi la lansare prozatorii Horia Ungureanu şi Gheorghe Schwartz, eseista Lucia Cuciureanu, editorul şi poetul Ioan Matiuţ, poetul Ioan Vasile Marcu şi publicistul şi prozatorul Bujor Buda.

În prezenţa lui Andrei Moţ, directorul Casei de Cultură, gazdă primitoare şi un amfitrion desăvârşit, sala mică de spactacole s-a „burduşit“ cu amatorii de literatură, cu musafiri şi cu elevi; care elevi au ţinut să fie alături de dascălii lor, scriitorii Mocuţa fiind de profesie cadre didactice. Nu e mai puţin adevărat că mama şi soţia scriitorilor Mocuţa (o singură persoană) este şi ea… învăţătoare. În această calitate Florica Mocuţa a fost mai emoţionată decât fiul şi soţul ei luaţi laolaltă.

Foarte repede, între scriitorii prezenţi şi cei din sală s-a creat o atmosferă prietenoasă, cu replici, întrebări şi răspunsuri din ambele direcţii. Încetul cu încetul tema discuţiilor a ajuns la cele trei cărţi lansate: 1) „Nu există cuvinte magice“ un volum de poezie apărut la EdituraTrans Arte semnat de Andrei Mocuţa; 2) „Literatura vestului apropiat“ , Editura Mirador, un dicţionar biobibliografic al membrilor Uniunii Scriitorilor din România Filiala Arad semnat de criticul Gheorghe Mocuţa. 3) „Înghiţitorul de tobe“ Editura Tipo Moldova, o antologie a poetului curticean Francisc Vinganu, de la a cărei moarte se împlinesc în aceste zile zece ani. Această antologie, care cuprinde toate poeziile lui Francisc Vinganu a fost îngrijită şi realizată de criticul şi prietenul poetului, Gheorghe Mocuţa. O prietenie care, iată, se dovedeşte a fi şi după o moarte.

Scriitorii prezenţi au făcut comentarii literare şi de viaţă pe marginea acestor cărţii, concluzia generală fiind aceea că la Curtici nucleul de scriitori cu care a fost obişnuit Aradul şi România este încă în viaţă, încă produce literatură.

A urmat un dialog foarte zglobiu între sală şi scriitorii invitaţi, aceştia din urmă răspunzând cu sinceritate întrebărilor puse, ba chiar citind din operele lor, spre mulţumirea publicului.

Pentru atmosferă l-am întrebat pe primarul oraşului, Nicolae Aniţei dacă mai scrie poezie, aşa cum a făcut-o în tinereţe, când a publicat cărţi de poeme. Hâtru, primarul a răspuns înţelept, nici recunoscând că scrie, nici negând că nu scrie. De altfel şi poetul Gheorghe Mocuţa a fost primar la Curtici, oraşul nesimţind negativ acest lucru. Ba, din contră!

Să menţionăm că întrebările cele mai incitante şi mai interesante au fost premiate, poetul Vasile Dan oferndu-le cărţi.

La sfârşitul manifestării literare, un advărat moment de cultură, elevii clasei a IX-a de la Liceul „Ion Creangă Curtici“ au recitat poezii din cărţile lui Francisc Vinganu, Andrei Mocuţa şi Gheorghe Mocuţa.

 

Recomandările redacției