Răcelile se înmulţesc

Răcelile se înmulţesc

Scăderea temperaturilor, odată cu începerea anului şcolar, a dus la îmbolnăvirea a sute de arădeni, şcolile şi grădiniţele confruntându-se cu multe absenţe din cauza răcelilor. În numai o săptămână medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au raportat aproape 1.200 de cazuri de îmbolnăviri de sezon. Numărul celor bolnavi este însă cu mult mai mare, dar au preferat să urmeze o medicamentaţie proprie, la domiciuliu. „Într-o săptămână au fost raportate 1.081 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii. Grupa cea mai afectată de vârstă este cuprinsă între 5 şi 14 ani, cu 390 de îmbolnăviri. Numărul pneumoniilor este şi el destul de ridicat, 113. Grupa de vârstă cea mai afectată este cuprinsă între 15 şi 49 de ani, fiind nevoie şi de patru internări“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Cu toate că virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna şi iarna oamenii devin mai vulnerabili la acţiunea viruşilor, deoarece se petrece mai mult timp în camere închise, alături de alte persoane. Deşi simptomele de răceala şi gripă sunt asemănătoare, acestea sunt două afecţiuni total diferite.

„Răceala se distinge prin congestie nazală, rinoree (curge nasul), strănut, tuse, disconfort generalizat şi ochi umezi. Nu există vaccin împotriva răcelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanşează în urma contactului direct cu persoanele bolnave şi evoluează treptat. Gripa se instalează brusc, este mult mai gravă decât răceala şi se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Vestea bună este că vaccinarea anuală previne infecţia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare începe din luna noiembrie şi se poate extinde până în luna martie. Simptomele de gripă sunt: febră, dureri de cap, frisoane, tuse uscată, dureri musculare, oboseală şi stare generală de rău; ca şi în cazul răcelilor, apar rinoreea, strănutul, congestia nazală şi ochii umezi. Copiii pot manifesta stări de greaţă şi vărsături“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea DSP.

Medicii arădeni susţin că vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de a preveni gripa. Se recomandă efectuarea vaccinării în lunile octombrie – noiembrie, însă nici în lunile decembrie şi ianuarie nu este prea târziu. În fiecare an, este disponibil un alt tip de vaccin antigripal, deoarece virusurile care declanşează gripa îşi modifică tulpinile sau apar altele noi.

Toate persoanele cu o vârstă de peste şase luni trebuie să fie vaccinate. Acest vaccin nu este recomandat însă persoanelor cu alergie la ouă, pacienţilor cu pneumonie, pacienţilor cu febră sau femeilor însărcinate.

Persoanele expuse complicaţiilor cauzate de gripă trebuie imunizate imediat ce vaccinul este disponibil. Este vorba despre persoanele care au peste 65 de ani; cadrele medicale din instituţiile specializate în tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de inimă); adulţii şi copiii cu boli cardiovasculare, boli ale plămânilor, inclusiv astm; adulţii şi copiii care au necesitat în mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurenţa anumitor boli (boli metabolice cronice, boli renale, afecţiuni ale sistemului imunitar, etc).

Recomandările redacției