riscuri

ITM Arad pune în gardă angajatorii să evalueze riscurile la locul de muncă şi să-şi informeze angajaţii în acest sens. Pentru neevaluarea riscurilor lucrătorilor se aplică sancţiuni contravenţionale.

În trimestrele I şi IV, la nivel naţional se va derula „acţiunea de informare privind modul de abordare a procesului de evaluare a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor .

Informarea şi conştientizarea angajatorilor privind modul de abordare a procesului de evaluare a riscurilor, precum şi sensibilizarea angajatorilor privind importanţa evaluării riscurilor şi încurajarea realizării acesteia cu implicarea lucrătorilor în toate etapele procesului de evaluare constituie obiectivele semnificative ale acestei acţiuni.

„Din analiza evoluţiei numărului de accidentaţi la nivel naţional se relevă faptul că, deşi se înregistrează un trend în descreştere a numărului de accidente de muncă, totuşi, în fiecare an, mii de lucrători suferă vătămări la locul de muncă. Cele mai multe evenimente se înregistrează în întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).Accidentele de muncă înregistrate în IMM-uri constituie una dintre cele mai acute probleme din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă“, a declarat Ecaterina Iasac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

O evaluare corectă a riscurilor cuprinde, printre altele, asigurarea că toate riscurile relevante sunt avute în vedere (nu numai cele imediate sau evidente), verificarea eficienţei măsurilor de securitate adoptate şi înregistrarea rezultatelor evaluării şi revizuirea evaluării ori de câte ori este necesar.

 

Recomandările redacției