La data de 12.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud  au dispus reținerea a  14 inculpați și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și  munițiilor, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, nerespectarea regimului materiilor explozive,  trafic de droguri de risc și de mare risc și conducere fără permis.

S-a reținut că, anterior anului 2020, pe raza județului Bistrița Năsăud șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.
Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania pe care le-au  introdus pe teritoriul României    și   le-au folosit în activități infracționale.

Din cercetările efectuate a rezultat că inculpații au vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte au  utilizat-o  la partidele de vânătoare neautorizate.  Totodată s-a stabilit că au procurat  și deținut ilegal  materii explozive și au confecționat  muniție pentru arme letale.
În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat au deținut  droguri de risc (canabis) și  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit fie în cantități mari către alți membrii ai grupului  în schimbul unor bunuri de valoare (de ex: un autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori de pe raza județului.
În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate 15 arme letale și 13 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale deținute ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare deținute legal dar cu privire la care există date că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, un amortizor pentru armă letală și un arc.

Totodată, au fost ridicate 34 de kilograme carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și sume de bani, în lei și euro.
În cursul acestor percheziții au fost descoperite  și animale sălbatice ținute în captivitate, respectiv două vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

În cursul zilei de 13.09.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile. Față  de alți 6 inculpați reținuți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud  au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeași dată, instanța a dispus arestarea preventivă a 4 dintre inculpați, arestarea la domiciliu pentru alți 3 și măsura controlului judiciar față de un inculpat.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul  I.G.P.R.,  ai Serviciilor  Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din  IPJ Bistrița-Năsăud , Cluj, Sălaj și Suceava și Direcția Generală Anticorupție.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști și luptătorilor de la serviciile acțiuni speciale din Bistrita-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț.
Cercetările au fost realizate și cu sprijinul  Europol – Ap. Weapons & Explosives și al polițiștilor spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informațiilor.
Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției