Întotdeauna mă duc cu drag în comuna Hășmaș, o comunitate păstorită de o persoană care a venit din rândurile cadrelor de învățământ. Este vorba de domnul Popa Cornel, primarul comunei, un primar care pune tot sufletul pentru comunitatea care l-a ales și noi zicem că nu s-au înșelat. De altfel, se văd și rezultatele.

Întotdeauna când mă duc pe teren, special ne anunțăm prezența cu două zile înainte, să nu intervină alte priorități și noi să facem un drum degeaba!

Chiar spre sfârșitul săptămânii care a trecut, ne-am deplasat în comuna Hășmaș, iar domnul primar ne-a așteptat la sediul primăriei, unde am discutat ce am avut de discutat și ne-am deplasat și pe teren.

Domnule primar, cum au decurs investițiile în anul 2021?

– Pentru comuna Hășmaș, anul 2021, din punct de vedere al investițiilor, a fost un an de succes, cu finalizări de investiții, continuarea unor lucrări începute, dar și pregătirea altor investiții noi, iar ca investiții noi le amintim ulterior, dar acum să vorbim de investiții finalizate.

Modernizarea tuturor străzilor din comuna Hășmaș, ca și investiție finalizată prin PNDL 2 și buget local.

În comuna Hășmaș, toate străzile și drumurile comunale sunt finalizate. Alte obiective recepționate au fost: podul nou de la Botfei, unde finanțarea a fost asigurată de CNI și bugetul local; tot la Botfei am finalizat lucrările de modernizare și dotare cu mobilier a grădiniței cu PN, cu finanțare de la AFIR și bugetul local, la fel și Căminul Cultural, tot din Botfei cu finanțare de la CJA și bugetul local.

Ca investiții la care s-a lucrat este vorba de modernizarea, reabilitarea și extinderea, precum și dotarea cu mobilier la școli și grădinițe din Hășmaș, cu finanțare de la PNL 2 și bugetul local, lucrare cu termen de finalizare în luna august 2022, iar la început de an școlar, copiii vor fi în școala nouă și grădinița modernă.

Ce proiecte noi au fost depuse în anul 2021?

La Ministerul Dezvoltării, în cadrul programului Anghel Saligny, două proiecte foarte importante pentru comună.

Extinderea alimentării cu apă în Agrișu Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit și asigurarea sursei de apă pentru rețeaua de apă. Hășmaș-Comănești, ca valoare, se ridică la 100 de milioane.

Al doilea proiect depus ar fi cel pentru poduri, podețe și punți pietonale în comuna Hășmaș, cu valoare de 17 milioane.

Să vorbim de investițiile acestui an?

– Se vor recepționa ambele lucrări la Școala Gimnazială și grădinița din Hășmaș. Ar mai fi capela mortuară din Hășmaș ca și proiect depus în acest an.

Din cele aflate în evaluare la diferite investiții amintim:

Două stații de reîncărcare pentru mașini electrice, proiect depus la Agenția Fondului de Mediu, se vor realiza una la Hășmaș și una la Botfei.

Am mai depus un proiect în cadrul PNRR, care cuprinde renovarea energetică a comunei Clit din Hășmaș, fiind al doilea UAT, după CJ Arad, care a depus un astfel de proiect pe componența cinci.

Vom mai depune alt proiect pentru renovarea energetică a sediului primăriei, în cadrul componentei zece din PNRR și fondul local, unde fiecare comună va primi suma de 324 mii de euro de la UE, important fiind ca primarii să își facă treaba și să depună proiecte.

În luna iunie vom depune alt proiect în cadrul AFM privind creșterea eficienței energetice a viitorului.

Deci să știți, dacă te implici, rezolvi problemele, dacă aștepți, rămâi cu degetul în gură și te uiți la alții.

Recomandările redacției