Pască plină de mucegai, drob cu urme de soia şi cozonac fără lapte, acestea pot fi surprizele neplăcute pe care le putem întâlni în magazine, înainte de Paşti.

Conform datelor observator, peste jumătate dintre probele duse la laborator au picat testul.

„Din 4 probe analizate, 3 au folosit în reţetă carne veche. Din 10 cozonaci analizaţi, mai mult de jumătate nu au grăsime lactată. Aproape toată pasca este făcută cu brânză degresată. Am descoperit mucegai, am descoperit şi sorbat”, spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

 

Capcanele de pe masa de Paşti

Cozonac, drob şi pască, nelipsite de pe masa de Paşte. Doar că toate vin la pachet cu surprize. Pasca cu brânză de vacă şi stafide, 27 de lei. „E absolut intactă această pască, dar supriză, înăuntru se văd pete de mucegai”, arată experimentul. Aşadar, nici măcar nu a mai fost nevoie de teste în laborator.

„Mucegaiul apare datorită faptului că lanţul frigorific a fost întrerupt, adică a fost adus la o temperatură mai spre 0 sau 0 grade în timpul transportului şi depozitării. Mucegaiul trage un semnal de alarmă pentru consumatori. În conformitate cu legislaţia în vigoare, acest produs nu trebuia să fie la raft. Acest produs este nevandabil”, explică Alexandru Cîrîc, director ICA.

 

Avertisment ANPC

„Am găsit aceeași problemă și în al doilea supermarket din acelaşi lanţ. După sesizarea Observator, reprezentanții magazinului și-au cerut scuze și au retras imediat marfa de la raft. Spun că sunt două cazuri izolate și atat. ANPC avertizează consumatorii ca în aceste zile să fie mai atenţi decât de obicei la ce cumpără pentru masa de Paște.

 

Am cumpărat în total trei tipuri de pască, din trei supermarketuri diferite. Două au avut etichete înşelătoare. „Surprizător, tot pe produsul pe care am descoperit mucegai, am descoperit şi sorbat, un conservant neetichetat. Şi la un al doilea produs am descoperit sorbatul neetichetat. Informaţiile nutriţionale sunt greşite şi necoerente”, mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

 

Drob de miel şi cozonac cu probleme grave

Probleme grave s-au găsit și  în cazul drobului. Din porc sau din miel, carnea era veche. „Drobul din piaţă conţine urme de soia. Drobul tradiţional nu are cum să conţină urme de soia. Ceea ce înseamnă că drobul din piaţă e de fapt drob industrial”, arată Alexandru Cîrîc, director ICA.

 

Cozonac cu nucă are și el probleme. Deşi pe eticheta cozonacului e trecut laptele, în realitate s-a dovedit că lipseşte. Pe lângă analiza chimică, am cerut și o analiză senzorială în laboratorului de cercetări alimentare, adică un top al celor zece cozonaci cumpăraţi. Prețurile încep de la 8 lei și ajung până la 200 de lei pentru un cozonac artizanal. Un juriu format din specialiști și nespecialiști în domeniu analizează trei aspecte.

 

„Din punct de vedere senzorial, cel mai slab produs la 21 şi ceva de lei. Produs care a prezentat uşor gust de rânced, nespecfic. Cel mai bun produs a fost un produs artizanal la aproape 200 de lei. E mai bun mai scump? Nu întotdeauna, când am făcut analiza chimică am descoperit un produs aproximativ la acelaşi preţ care nu conţine deloc grăsime lactată. Așadar, nu conţine lapte!”, a dat verdictul Alexandru Cîrîc, director ICA.

 

Aproape 6 milioane de cozonaci se vând în medie, în fiecare an, doar pentru Paşte. Jumătate dintre români spun că îşi prepară acasă meniul pentru sărbători, tocmai pentru că nu au încredere în producători.

Sursa Observator.ro

Lasă un răspuns

Recomandările redacției