În urmă cu câteva zile a avut loc un mare eveniment care s-a desfășurat pe raza comunei Ghioroc. Edilul comunei este domnul Corneliu Popi Morodan, un primar ambițios care demonstrează că ambițiile și programele sale ridică Ghiorocul acolo unde alți colegi nici nu visează pentru comunităților lor. Pe lângă că dezvoltă turismul, atrage și investitori străini și români să își dezvolte afacerile pe raza Ghiorocului, creându-le toate condițiile ce țin de domnia sa.

Pentru început, domnule primar Corneliu Popi Morodan, aș vrea să-mi spuneți cum ați încheiat anul 2021?

– L-am încheiat bine, dar se putea și mai bine. În anul 2021 am dezvoltat partea turistică a comunei. Am încercat să finalizez unele proiecte pentru comuna noastră, în special cele de pe PNDL, unde am în construcție și liceu – o reabilitare totală. Vorbim aici și de Școala Gimnazială din Ghioroc, cu ocazia reabilitării liceului. În plus, avem în plan o sală multifuncțională pe care vreau să o dau copiilor.

În paralel, lucrăm la un proiect european prin care dorim să contruim o grădiniță cu program prelungit after-school, unde vreau să avem un nivel modern de învățământ – poate este unul dintre cele mai moderne din țară.

Am mai avut niște proiecte micuțe în lucru pe infrastructură, pe niște zone de canalizare.

Domnule primar, văd că aveți ceva investitori străini aici la Ghioroc. Cum au ajuns tocmai la Ghioroc?

– Să știți că de la… vinuri ni se trage… Noi avem o zonă viticolă foarte renumită în întreaga Europă, de foarte mult timp. Împăratul austro-ungar Franz Iosef, după ce a gustat vinul de aici, deși a fost de două ori pe la noi cu regina, a dorit să fim furnizorii Casei Regale. De atunci ne-a rămas reclama că aici, la Ghioroc avem printre cele mai bune vinuri din lume. Ați auzit ce au spus investitorii străini de noi: că zona aceasta a noastră are magneți. Iar acești magneți i-a atras în zona noastră, unde vor să investească.

Parc industrial la Ghioroc: o firmă austriacă va deschide o fabrică de tractoare

Firma austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de asamblare de tractoare la Ghioroc.

Vă dau poate cea mai bună veste de când sunt primar! Sunt cele mai bune tractoare, un concept de tractoare unic în lume care va fi asamblat într-o viitoare fabrică aici la noi, în Ghioroc. Important! Sediul Syn Trac România va fi la Ghioroc“, ne-a declarat Corneliu Popi Morodan.

Pe lângă această fabrică vor mai fi încă cel puțin trei alte investiții în cadrul Parcului industrial Ghioroc! Deja două au sediul în comuna noastră!

Domnul Thomas are deja o firmă la noi în comună de cinci luni, firmă care este parte a consorțiului Steinkellner, consorțiu care va activa ca sediu tot în comuna noastră.

Domnul Thomas va avea partea de service al tractoarelor și un mega atelier de reparații și întreținere a tractoarelor Syn Trac, dar și a altor mărci de utilaje renumite din Europa. Service-ul va fi tot la noi în comună, ca parte a consorțiului ce va activa în Parcul Industrial Ghioroc! Mulți dintre dumneavoastră deja m-ați văzut de multe ori cu Thomas în comună și vă spun sigur că este un om deosebit, are o firmă se reparații pentru marca Krone încă de la 28 de ani! S-a îndrăgostit de stațiunea noastră și se gândește să se stabilească aici deși are o afacere prosperă în Austria, ne mai spune primarul Ghiorocului.

Mai multe fabrici la Ghioroc

Mai vor fi înființate și alte societăți în acest parc industrial: o fabrică de producere de peleți și o fabrică de procesare de fructe și legume. Știu că asta era o dorință a multora! Și uite după multe eforturi avem șansa să avem așa ceva! O fabrică de peleți. Deja câțiva dintre voi l-ați văzut cu mine pe un om cu un suflet imens! Dl. Rupert, care are ceva special, mereu zâmbește. De asemenea, Remedia va deschide o fabrică de medicamente de importanță strategică la noi în viitorul parc industrial.

Știu că veștile astea vin așa dintr-o dată, eu le discut de ani, dar nu puteam să le dau public până nu aveam ceva concret, real! Azi am! Nu vreau să vă plictisesc, dar trebuie să vă spun! Mai ales celor ce nu credeau că putem face asa ceva, sau celor ce spuneau că nu mă ocup de dezvoltarea așa cum trebuie și completă a comunei noastre. Sau că trebuie locuri de muncă și economie locală.

De când sunt primar asta încerc, sper că se vede că suntem în plin proces de dezvoltare. Dar lucrurile se așează doar când Dumnezeu spune că este ok. Și vreau să vă plictisesc cu o poveste: în 2013 când eram primar de câteva luni, pe vremea aceea aveam 165% grad de îndatorare și nu știam cum să plătesc datoriile, și în timp ce mergeam la Cluj la o instruire pe drum am trecut prin Chișineu-Criș, unde am văzut Maschio-Gaspardo care era o imensă firmă.

În gândul meu, fără speranță am început să mă rog. Am cerut lui Dumnezeu să ne dea nouă, precizez, comunei noastre, o firma de așa nivel, sau mai tare. Că și noi suntem fii tăi, asta ziceam. Și mă rugam să ne dezvoltăm și noi, dar pe vremea aceea era un vis, de fapt mă rugam să pot plăti datoriile comunei.

Azi mi-am adus aminte de acea rugăciune când au venit tractoarele pentru demonstrație. Dacă Dumnezu este cu tine, chiar de durează mult, dacă ai răbdare se întâmplă, mai spune Corneliu Popi Morodan, unul dintre cei mai buni primari de comună din România.

De asemenea, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat importanța capitală pe care o au aceste investiții de la Ghioroc pentru întreaga comunitate a județului nostru. „Le mulțumesc investitorilor și îi asigur că au ales ceea ce trebuie. Aici, la Ghioroc, se vor simți foarte bine și vor avea parte de toate condițiile. Îi asigur și eu, ca președinte al Consiliului Județean, de tot sprijinul meu. Aceste investiții sunt o mană cerească pentru Ghioroc“.

Recomandările redacției